Bettingsidor utan svensk licens

I januari 2019 slopades spelmonopolet på den svenska spelmarknaden och en ny spellag infördes. Numera måste alla spelbolag som vill rikta sig till svenska spelare tillämpa en spellicens samt följa de lagar och regler som står skrivna i den. Även om spellicensen finns där som ett sätt att skydda konsumenter väljer fler och fler spelare att vända sig till spelbolag utan licens från Sverige.

Bettingsidor utan svensk licens är således spelbolag som regleras av en annan licens än den svenska. Det betyder alltså nödvändigtvis inte att de är olicensierade, bara det att licensen utfärdas av ett annat lands spelmyndighet, som exempelvis Storbritanniens eller Maltas. Därav namnet bettingsidor utan svensk licens.

Men vad betyder det egentligen för spelare att spela på en bettingsida med, respektive utan, svensk licens? Vilka risker finns det med betting utan svensk licens och vilka fördelar följer med? Detta ska vi kika närmre på.

Den svenska spellagen

Innan vi går vidare in på just betting utan svensk licens är det nödvändigt att gå igenom vad den svenska spellicensen är och innebär. Att ha en tydlig bild av spellicensen betyder att man enklare kan förstå varför den finns där – men också varför några spelare väljer att vända sig till aktörer utan svensk licens.

I Sverige infördes det alltså en ny spellag 2019. Denna spellag innehåller sex olika typer av licenser, varav bettingsidor använder sig av licensen för vadhållning. Denna licens omfattar vadhållning online, så som sportspel, oddsspel och spel på hästar.

Spelbolag som tillhandahåller licensen för vadhållning måste alltså följa de föreskrifter som licensen innefattar. Bland annat måste licenshavare aktivt arbeta för att skydda spelare mot överdrivet spelande och hjälpa dem att minska sitt spelande när det finns anledning till det.

Dessutom måste möjligheten för avstängning från spel genom Spelpaus finnas implementerad på bettingsidan. Vidare får bettingsidor inte rikta sig mot unga under 18 år, de måste marknadsföra sig måttligt, behandla personuppgifter på rätt sätt, och betala skatta till den svenska staten.

För spelare betyder spellagens och diverse spellicensers införande inte mycket mer än en ökad säkerhet. Dock är det ett flertal spelare som vänder sig till icke-svensklicensierade bettingsidor för att de stängt av sig från spel genom Spelpaus.se och sedan ångrat sig. Men också för att spellagen begränsar antalet bonusar som får delas ut till spelare, en begränsning som inte finns på icke-svensklicensierade bettingsidor.

Spellicenser från andra länders spelmyndigheter

Som vi redan berört några gånger betyder en bettingsida utan svensk licens alltså inte att bettingsidan inte är licensierad överhuvudtaget. Visst förekommer det oseriösa aktörer utan licens som lyckas ligga uppe några timmar, i värsta fall några dagar, innan någon får bort dem från internet. Men när man talar om bettingsidor utan svensk licens talar man oftast om speloperatörer som regleras av en licens utfärdad av en utländsk spelmyndighet än just Sveriges. Det kan till exempel vara en licens från Malta, Curacao eller Storbritannien.

Olika länders spelmyndigheter bestämmer nämligen vilka lagar och regler som ska gälla för spel med pengar i landet. I Sverige är reglerna mycket strikta, varav licenser från andra länder kan anses vara något mer slappa på vissa punkter. Det betyder dock inte att konsumentskyddet nödvändigtvis minskas, snarare handlar det helt enkelt om olika syner på vad som är viktigt och mindre viktigt.

Ett exempel är bonuserbjudanden. I Sverige får bettingsidor enligt den svenska spellicensen inte dela ut mer än en bonus per person per licens, den så kallade välkomstbonusen. Detta då man tror att ett flertal olika bonusar gör att spelare spelar oftare och för mer pengar. Andra spellicenser från andra länder har dock inte samma begränsningar. Här är det många gånger fritt fram för bettingsidor att dela ut bonusar, även om det brukar finnas några krav de måste hålla sig till.

Följaktligen är det många svenska spelare som vänder sig till utländska aktörer då de helt enkelt vill lägga händerna på fler bonusar än vad den svenska spellagen tillåter.

Är det lagligt att spela på en bettingsida utan svensk licens?

Som svensk spelare är det inte olagligt att spela på en bettingsida utan svensk licens. Om spelbolaget marknadsför sig till svenska spelare utan att tillhandahålla den svenska spellicensen gör dem dock något olagligt, men du som spelare får fortfarande inga konsekvenser för att spela där. Skulle något inträffa på en bettingsida utan svensk licens och vill vända dig till en svensk myndighet har du dock inte samma juridiska rättigheter som du skulle haft om du spelat på en svensk bettingsida.

Vilken typ av bettingsida är bäst?

Vi står fast vid att bettingsidor med svensk licens alltid bör väljas i första hand då man som spelare får du en mängd fördelar – även om bonuserbjudandena inte är lika fria. Bland annat ökar din säkerhet som konsument samtidigt som du kan använda dig av olika verktyg för att minska risken för spelmissbruk. Som grädde på moset är även alla vinster skattefria, vilket inte alltid är fallet hos de sidor utan den svenska licensen.

© Copyright 2020 Nya Bettingsidor!