Henrik Lundqvist

Kanske är du hockeyfantast och känner igen honom från hans gedigna karriär på isen, eller kanske känner du helt enkelt igen honom från de populära reklamerna från Head and Shoulders. Oavsett om du kallar honom för Henke, The King, Hank, King Henrik, Lunkan eller Schampo-killen är Henrik Lundqvist både ett välkänt och omtyckt ansikte i Sveriges befolkning bland alla åldrar.

Många är fortfarande i sorg efter att Lundqvist gick i pension från NHL i januari tidigare i år och menar på att det aldrig kan bli för mycket av honom. Är du en av dem, eller är du nyfiken på mer om detta landmärke till målvaktslegend? Fortsätt läs så ska du få reda på mer om honom.

Nedan får du exempelvis sammanfattat högpunkter i Lundqvists karriär och fakta som inte så många känner till om honom.

Snabbfakta Henrik Lundqvist

Fullständigt namn:Björn Henrik Lundqvist
Födelseort: Åre
Position: Målvakt
Plockhandske:Vänster
Längd: 185 cm
Vikt:82 kg
Tröjnummer:30

Henrik Lundqvist

Det var år 2000 som det började på riktigt. Lundqvist var 18 år och debuterade i elitserien med Frölunda HC. Efter ett par år var han dessutom, tillsammans med kollegan Fredrik Norrena, en av de två högst bidragande spelarna till SM-titeln, vilken var klubbens första sedan 1965. Redan säsongen 2004-05 lyckades Lundqvist också slå fyra stycken slutspelsrekord:

 • Minst insläppta mål per match i snitt (1,05)
 • Bästa räddningsprocenten (96,2)
 • Längsta tiden utan att släppa in ett mål (172 min och 29 sekunder)
 • Flest antal nollor i ett slutspel (6)

Detta resulterade i en tilldelning av Honkens trofé, Guldpucken och Guldhjälmen under en och samma säsong, vilket Lundqvist blev förste man att uppleva.

År 2002 debuterade han i Tre Kronor till följd av en framgångsrik juniortid, och året efter blev han uttagen till VM-truppen som tredjemålvakt. Rollen som förstamålvakt fick han redan i 2004 års VM-trupp varefter han blev uttagen till turneringens All Star-lag. Efter detta etablerade sig Lundqvist så småningom som förstemålvakt i Tre Kronor, och var år 2006 med att se till att Sverige vann OS-guld i Turin. Sedan dess har Tre Kronor spelat fyra turneringar med Lundqvist framför nätet:

 • VM 2008
 • OS 2010
 • 2014 års OS (silver)
 • VM 2017 (guld)

NHL – New York Rangers

Efter säsongen 2004-05 lämnade Lundqvist Elitserien efter uttagning till NHL, där han kom att spela i NY Rangers. Henrik Lundqvist blev då den förste svenske målvakten genom tiderna att komma in direkt i ett NHL-lag, utan farmarlagsspel. Efter relativt kort tid lyckades han säkra platsen i laget som förstemålvakt. Det är från denna period smeknamnet “King Henrik” kommer, då Rangerfansen tyckte att det passade den svenske supertalangen.

Tio höjdpunkter i NY Rangers:

 1. Lundqvist höll sin första nolla redan nio dagar efter NHL-debuten – Han blev därmed den förste rookiemålvakten att hålla nollan sedan år 1985.
 2. Under sin första säsong slog Lundqvist nytt klubbrekord med 30 segrar.
 3. År 2008 skrevs ett sexårskontrakt med klubben värt strax över 41 miljoner dollar – Han blev därmed den målvakt i NHL med högst lön.
 4. Lundqvist blev den första målvakten i NY Rangers sedan säsongen 1928-29 att hålla nollan tio gånger under samma säsong.
 5. Han är den ende målvakten i NHLs historia som vunnit minst 30 matcher under var och en av sina sju första säsonger.
 6. Under säsongen 2011-12 slog han rekordtiden i att hålla nollan i NHL (182 min och 37 sekunder)
 7. År 2012 tilldelades han Vezina Trophy, vilket är en trofé som tilldelas NHL-säsongens bäste målvakt.
 8. Lundqvist noterade sin 42:a slutspelsseger år 2014, vilket innebar nytt klubbrekord.
 9. År 2017 uppnådde han sin 400:e seger som NHL-målvakt, och blev:
 • Den förste europeiske målvakten att göra det
 • Den som nått den gränsen snabbast av alla målvakter i NHL:s historia
 • Den förste i klubbens historia att nå den gränsen

Under 2019 års öppningsmatch fick Lundqvist dessutom till 43 räddningar, vilket var ett nytt klubbrekord för en säsongsöppning.

Nuvarande lag

Säsongen 2019 blev en stor missräkning då Lundqvist hade sämst statistik av NY Rangers tre målvakter vilket resulterade i att han miste sin plats som förstemålvakt. Därefter köpte klubben ut honom då de inte hade råd med att hålla sig med tre ordinarie målvakter, och de andra två målvakterna i laget var högre rankade.

Tanken var att Lundqvist skulle spela för Washington Capitals i NHL inför säsongen 2021. På grund av medicinska problem i form av hjärtfel kunde han dock inte fullfölja sina planer, och sommaren 2021 avslutade han sin gedigna ishockeykarriär.

Henrik Lundqvist har under sin målvaktskarriär spelat för:

 • Mölndal Hockey
 • Järpens IF
 • Rögle BK
 • Frölunda HV
 • NY Rangers.

Madison Square Garden Ceremony

Den 28 januari fick Lundqvist det ultimata erkännande då världen kunde se hans tröja hissas i The Garden i samband med NY Rangers match mot Minnesota. Efter 15 storslagna och svårslagna år i klubben pensionerades således Lundqvists tröja med en enorm avtackning i samband med tröjhissning.

Denna hyllning skedde inför en fullsatt arena där supportrar, gamla lagkamrater, vänner och familj hade samlats för att fira svenskens framgångsrika karriär. Under ceremonin tackar kvällens huvudperson för sin tid i klubben och tackar också sina fans som stöttat honom genom hela resan, samt alla inom organisationen och sin familj.

I sitt tal uttrycker han även att det stöd och den kärlek som de gett honom under åren har betytt enormt mycket för honom. Slutligen säger Lundqvist att ceremonin är ett minne han kommer bära med sig för resten av livet.

Innan tröjan hissades fick “King Henrik” dessutom motta ett antal mycket speciella gåvor:

 • En koffert av märket Louis Vuitton att förvara sina kostymer i
 • Puckar från samtliga 70 hållna nollor
 • En elgitarr från vännen och tennislegendaren John McEnroe
 • Tre stycken exklusiva vinflaskor från klubbens spelarkaptener.

Privatliv – Hur gammal är Henrik Lundqvist?

Många kanske vet att Henrik Lundqvist har en bror, Joel Lundqvist, som också är NHL- och landslagsmeriterad. Dock vet kanske inte alla att Henrik och Joel Lundqvist mötte varandra på isen år 2006, vilket gjorde att han blev den första NHL-målvakten i historien att möta sin tvillingbror.

Henrik Lundqvist har också en familj som består av fru och barn. Han träffade sin fru, Therese Andersson, år 1998 när Lundqvist fortfarande spelade för Frölunda och tolv år senare blev de officiellt “husband and wife” på Jungfruöarna i Karibien. Deras första dotter, Charlise, kom till världen sommaren 2012 och deras andra dotter, Juli, ett par år senare. Familjen Lundqvist bor i New York, men de äger också ett hus på stranden i Onsala utanför Göteborg samt en lägenhet i Florida.

Flera snabbfakta

 • Ålder: 40 år
 • Födelsedag: 2 mars 1982
 • Familj: fru (Therese Andersson) och två döttrar (Charlise och Juli)
 • Ålder på barn: 9 och 7 år
 • Bor: I New York

Förmögenhet

Henrik Lundqvists “net worth” eller nettoförmögenhet är beräknad att vara hela 35 miljoner dollar.

Hjärtfelet som stoppade karriären

En känslosam text publicerades på Henrik Lundqvists Instagram år 2020 då han berättade om att han drabbats av hjärtfel, ett hjärtfel som sedan skulle hindra honom att gå ut på isen med Capitals eftersom risken att spela före behandling var för stor. Den läckande hjärtklaffen som han hade varit medveten om i femton år, blev plötsligt drastiskt värre på bara några månader. Detta gjorde att en operation var nödvändig, där ena hjärtklaffen blev utbytt.

Dessvärre blev det även bakslag under rehabiliteringen, när han var tvungen att vila ytterligare flera månader på grund av en hjärtsäcksinflammation. Även om han idag mår bra medicinskt sett, blev detta så småningom slutet för hans karriär.

Alternativ karriär

Schampokillen är ett av hans många smeknamn tack vare Head & Shoulders som Lundqvist samarbetat med sedan år 2016. Den långsiktiga och humoristiska berättelsen i reklamkampanjerna har blivit väldigt populär. Han har kampanjat för märket i exempelvis TV-reklamer, samt via presskonferens, podcast-serier och sociala medier.

Henrik Lundqvist är även mycket uppmärksammad på sociala medier. På Instagram har han inte mindre än 602 000 följare och på Twitter har han mer än 702 000 följare. Henrik närvarade tillsammans med sin fru vid finalen på US Open, vilket blev en viral händelse.

The Athletic-reportern Shayna Goldman lade nämligen upp en ett kort videoklipp, en så kallad GIF, där fokus var på Henrik Lundqvist. Det här blev mycket uppmärksammat eftersom blickfånget ligger på hockeylegendaren samtidigt som en känd skådespelare, som överskuggas av Lundqvist, syns i kanten längst ner i bild. Många menade att det inte är vem som helst som klarar av att få Brad Pitt att smälta in i bakgrunden.

© Copyright 2020 Nya Bettingsidor!